top of page
ירושלים נחלאות תשע"ד - 2013
לדפדוף השתמש בחצים או לחץ על התמונה

גיל חובב סיפר על אבי סבו - אליעזר בן יהודה

צילומים מהסיור בנחלאות בירושלים. צילם ירון אהרוני

 

המפגש אורגן לזכרם של אהרוני דוד, בדרה יצחק, הרשדופר ראובן וטפלי גבי ז"ל.

שלא כמו בשנים קודמות, מזג האוויר השנה היה איתנו, מעונן חלקית עם קרירות ירושלמית.

נפגשנו בבית החייל – משפחה, חברים וחברים מהגדוד.

כמו תמיד המפגש היה עם הרבה התרגשות, לחיצות ידיים חיבוקים נשיקות .

בכל שנה יש אי ודאות לגבי מספר המשתתפים. גם השנה. לכן הייתה הפתעה גדולה ממספר המשתתפים הרב שהיה השנה, מה שהוסיף להתרגשות הכללית.

 

כולם מתיישבים באולם ואז עולה לבמה האיש החביב, המוכר לנו מתוכניות האוכל עם ה-"עין והחית", להרצות לנו על סבא רבא שלו, אליעזר בן יהודה, שלרובנו הוא מוכר כמחייה השפה העברית ואיש קצת מוזר, עם שיגעון לשפה העברית.

ההרצאה הייתה מרתקת, בשפה בהירה, מתובלת בסיפורים, שחלקם מצחיקים וחלקם עצובים, עם מידע שרק בני משפחה מכירים, שרטט לנו, גיל חובב, את דמותו הענקית של אב"י, את התקופה, הסביבה והאווירה בה הוא פעל.

 

במקרה או שלא במקרה נגעה ההרצאה לדוד, שאהב לקרוא והשפה בה דיבר וכתב הייתה מליצית ועשירה. וכמו ששרה שיתפה אותנו - החברות שלה אהבו לקרוא את המכתבים שהוא שלח אליה בגלל השפה בה הם נכתבו. דוד כתב גם שירים אך הם אבדו.

 

בהמשך סיפר דודי חלבי מחיילי גדוד 79 על ראובן הרשדופר החייל הביישן עם הבלורית, על השעות שבילו בעמדת השמירה על הפתיחות שנוצרה בשעות אלו וההתרגשות של ראובן מהחברה שהייתה לו ועל הקשיים להיפגש. בסוף השיתוף שלו אומר דודי "אני בטוח שאם ראובן היה חי היום, אז הייתי עדיין בקשר איתו" ובכך הוא מבטא את תחושת ההחמצה של החברות ושל האהבה שנגדעה באיבה.

 

פיני פז היה חבר ילדות של גבי טפלי והוא כתב על המפגש שלהם בבית הספר הריאלי בחיפה, על החברוּת, על דמותו של גבי כנער ועל הקשר החם שנוצר גם עם ההורים. שניהם בוגרי קורס קציני שריון  והיו באותו אזור ביום הראשון של המלחמה. פיני לא יכול היה להגיע למפגש, לכן ירון פיק (שהיה גם הוא קצין בגדוד) והכיר את גבי, הקריא את המכתב.

 

רמי מתן נציג הגדוד בירך על המפגש וציין שקיומו הוא לא מובן מאליו והוא צודק, המפגשים תלויים גם בעבודה של הארגון וגם בהיענות של המשתתפים.

 

החלק השני של היום היה טיול עם המדריכים מיקי כהן ושלומי לזמי, לשכונת נחלאות.

 

וכך יצאנו שתי קבוצות לשוטט בסמטאות שכונת נחלאות באווירה של חג הסוכות לחוש בעיקר את המקום ולשמוע סיפורים וקצת היסטוריה, להכיר את הדמויות שחיו שם, ולראות את המבנים המיוחדים.

 

תם יום ההנצחה בתחושה שזה היה מוצלח מהנה ומלא חוויות.

 

כאן המקום להודות לאלו שארגנו והוציאו לפועל את מה שהיה ולאורחים הרבים.

תודה לשלומי לזמי, שהתנדב להדריך ללא תמורה.

 

תודה מיוחדת לגיל חובב שמצא זמן בלו"ז מאוד עמוס לתת את ההרצאה, גם הוא ללא תמורה.

מפגש שנתי לזכרו של דוד וצוות הטנק שלו

 

 

גבי טפלי מזווית אחרת

 

בראשית ספטמבר 1967 פסעתי בהתרגשות לחצר בית הספר הריאלי בחיפה. מוסד יוקרתי אשר אוכלס בידי "ילדי השמנת" של חיפה. יחד אתי, שובצו מספר תלמידים אשר נמנו על חניכי הפנימיה הצבאית. גם להם נכונו חבלי קליטה לא קלים, אליהם נוסף גם הקושי של חיי הפנימיה.

 

גבי היה בין הבודדים, שבחרו לחרוג מהמסגרת המגוננת של הפנימיה ולהתמודד כשווה בין שווים. שני מכשולים עמדו בדרכו: האחד, קומתו הנמוכה והשני, הישגים "מוגבלים" בדרישות הלימודיות.

 

על שני קשיים אלה התגבר בעזרת חיוך כובש ופעילות חברתית רועשת ויוצאת דופן. למען האמת, כאן המקום לגלות, כי מרכיב ה"רעש" היה מובן מאיליו בהיותו מתופף מקצועי מוכשר...

 

את לילות השישי בהו לא יצא לביתו בנהריה לחופשת שבת, העביר בביתי בחיפה. ברכו רבת החו, נהג לומר לאימי כי "שניצל כמו שלה אין אפילו בוינה..." לא הייתה שמחה ממנה על שהשביעה את ה"חייל הקטן". אבי, שראה בו בן מאומץ, כינה אותו בחיבה "טפל'ה" (ב"פ" דגושה). לאחר ארוחת הערב, היינו יוצאים למסיבת ריקודים אשר עוררה בנו צפייה מרגשת. בדרך כלל שבנו מאוכזבים – וללא בת זוג.

 

קשר אמיץ במיוחד, נוצר בין האמהות.

 

בקיץ 1971 נפרדו דרכינו. ארבע שנים בפנימיה הצבאית, תורגמו להקלה בדמות ויתור על טירונות וכך, הקדים אותי גבי בכשלושה חודשים במסלול ההכשרה הצבאי.

 

הסתו הנורא בחיינו, אוקטובר 1973, שב והפגיש אותנו בחטיבה 14. גבי, כמפקד מחלקה בכוח הסדיר, שהגן על הקו, ואני כמפקד מחלקה מאולתרת שהגיע אל התופת בשעות אחר-הצהריים של ה – 6 באוקטובר.

 

רק קילומטרים ספורים ואלפי חיילים מצריים חצצו ביננו. את מה שעבר עליו ועל חייליו שמעתי בחלוף שנים. את מה שעברתי אני – כבר לא ידע לעולם.

 

חלוף השנים, נותרו שתי נשים, שפקדו את קברו של גבי בימי הזכרון: אמו – ואמי.

 

אבל נחמה אחת, מפיחה בי רוח טובה ותקווה גדולה: הקשר המופלא, אשר מתעצם והולך, ביננו ברי המזל, ששרדו את התופת בחזית ובני המשפחות שליבם אוכָּל מייסורים בעורף. דניאלה אחותו – כמוה כאחותי.

 

וכך, כחלוף 40 שנים – וכמו ביב זה אתמול.

 

פיני פז

חבר של חייל קטן מנהריה

ירון פיק קרא את

שכתב פיני פז

ראובן הרשדופר

 

את ראובן הכרתי לפני יותר מארבעים שנה, כששרתנו יחד בגדוד 79 ועשינו "עורף" ו"קו". לאחר ה"קו" שעשינו בגזרה המרכזית ובערך שלושה חודשים לפני המלחמה, נפרדו דרכינו, משום שהועברתי עם צוות הטנק שלי, לגדוד 195.

 

אני זכר היטב את דמותו של ראובן ואת אישיותו. הוא היה בחור מרשים, בעל בלורית שָׁטֵנִית וחיוך. אך בעיקר ביישן ומופנם. אני זוכר את ה"קו" האחרון, שעשינו בגזרה המרכזית, בתעוז "בגדד". שמרנו יחד בתעוז. בשמירות האלה פותחים את הלב ומשוחחים על הכל. כך יצא, שלמרות הביישנות, שאפיינה את ראובן, הוא סיפר לי על החברה החדשה שלו, שממנה הוא מאד התלהב וסיפר כמה שהוא מצפה לחופשה שבה יוכל לפגוש אותה. הוא באמת ציפה לזב מאד.

 

באותה תקופה, ראובן גר ברמת גן ואני גרתי בבני ברק. אפשר להגיד, שגרנו כמעט בשכנות. ובכל זאת לא יצא לנו להפגש בחופשות. שרתנו באותו התפקיד – שנינו היינו טען-קשר. כיוון שהיינו בכוננות לא יכולנו לצאת לחופשה באותם הזמנים. חבל לי שזה היה המצב, משום שהתפתחו ביננו יחסי ידידות אמיצים ואני מאמין, שהיינו נשארים בקשר עד היום כמו שנשארתי בקשר עם חברים אחרים בפלוגה.

 

דודי חלאבי

דוד חלאבי

על ראובן הרשדופר

דוד

אהרוני

bottom of page